Als jongvolwassene: Europa in

More about this object

Postzegel van de eerste telefoonverbinding tussen Brussel en Parijs

In 1884 was het in Nederland nog niet mogelijk om naar andere steden te bellen, vanwege de afstand die nog niet overbrugt kon worden. In België daarentegen, werd dat jaar de eerste hoofd telefoonlijn tussen de twee steden Brussel en Antwerpen gevestigd. Daarvoor kon er telefonisch slechts verbinding worden gemaakt binnen een stad. Nederland volgde in 1888  met de eerste verbindingen: Amsterdam-Haarlem en Amsterdam-Zaandagm.

Een jaar eerder (1887) was de eerste internationale telefoonlink al gelegd. Deze ging van Brussel naar Parijs. De mensen die uitgenodigd waren om de officiële inauguratie van deze telefoonlijn bij te wonen, waren zeer verrast over de duidelijkheid en helderheid van de communicatie. De link was hier gelegd, omdat deze twee hoofdsteden al een nauwe samenwerkingsband hadden en de afstand goed te overbruggen was. Na deze totstandkoming is het netwerk snel uitgebreid naar andere hoofd- en grote steden in Europa.

De ontwikkeling van de telefonie ging gepaard met die van de telegrafie.  Omdat het systeem van de telefonie flexibeler was, kon het in de twintigste eeuw verder ontwikkelen dan de telegrafie. Ook kon het in technisch, juridisch, bestuurlijk en organisatorisch opzicht integreren in de bestaande communicatiestructuren van Europa.

How to cite this page

-

Mei Li Kho, 'Als jongvolwassene: Europa in', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/als-jongvolwassene-europa-in

Sources

-
  1. Emmerson, Andrew. Strowger Net. 2006. http://strowger-net/telefoonmuseum.com/tel_hist_antwerp.html (accessed December 5, 2013).
  2. Lintsen, H.W. DBNL Literatuur uit Nederland & Vlaanderen. 2009. http://www.dbnl.org/tekst/lint011gesc04_01/lint011gesc04_01_0014.php (accessed December 5, 2013).
  3. Ollivier, Michel. "La téléphonie internationale." Les Cahiers de la FNARH 88 (2003): 123-126.
  4. The Dutch Online Telephone Museum. December 22, 2009. http://www.telefoonmuseum.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=2 (accessed December 5, 2013).

About this tour

-

Bell's kindje: de telefoon

De telefoon is sinds de geboorte, onder toeziend oog van stiefvader Bell en z'n bedrijf, uitgegroeid tot een onmisbaar communicatiemiddel in elk huishouden en bedrijf in Europa en daarbuiten. De telefoon heeft veel invloed gehad op de maatschappij, de economie, de welvaart en de samenwerking tussen mensen in Europa. We kunnen concluderen: de telefoon beïnvloedt ons leven dagelijks.

Curator

-