Croydon, de opstap naar Europa

More about this object

Reclame poster lijnvluchten vanuit Engeland

Engeland kreeg , als een eiland  omringd door water, via de opkomst van de luchtvaart een nieuwe kans erbij om zich beter te verbinden met Europa.

Engeland was rond 1915 enkel verbonden met Europa via het water . Er bestond toen nog geen andere connectie met Europa zoals b.v. spoorwegen of de Kanaaltunnel. Door komst van het eerste Europese vliegveld Croydon, dat gelegen was bij London, werd het mogelijk om  via het luchtruim naar Engeland te vliegen.

Tijdens de Vredesconferentie van Parijs (1919) waren de lijnvluchten vanuit Croydon naar het vaste land een belangrijke schakel.  Er vlogen dagelijks twee vluchten van en naar Parijs.  Het was in die tijd van cruciaal belang  om de communicatie vanuit Londen met het vasteland van Europa actueel te houden.

Na de Vredesconferentie werd het ook mogelijk voor burgers om gebruik te maken van lijnvluchten. Deze luxe was echter alleen weggelegd voor de mensen die het zich konden veroorloven. De eerste passagiersvluchten vanaf Croydon hadden als eindbestemming Parijs, Rotterdam en Amsterdam. 

Enkele jaren later nam het aantal lijnvluchten flink toe en werd er naar steeds meer locaties in Europa gevlogen vanuit Engeland. 

How to cite this page

-

'Croydon, de opstap naar Europa', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/croydon-de-opstap-naar-europa

Sources

-

 

1. Croydon Airport, site van Croydon, 20 november 2012 http://www.croydononline.org/history/places/airports.asp

2.  A brief history of croydon airport, croydon airport society, 25 november 2012 http://ebasic.easily.co.uk/05F04C/02D020/page2.html 

3. Fearon, P. (1969). The Formative Years of the British Aircraft Industry. 

 

About this tour

-

De opkomst van de burgerluchtvaart

Tegenwoordig zijn veel bestemmingen in en om Europa voor een groot deel van de mensen snel te bereiken met het vliegtuig. Het is dan ook niet overdreven om te stellen dat dit vervoersmiddel een grote bijdrage levert aan Europese integratie. De ontwikkeling van dit netwerk en de bijbehorende techniek contrasteert echter met de hierboven geschetste situatie. Vaak was er sprake van  nationalistische motieven, neo-imperialisme en competitie tussen steden. Voor de Tweede Wereldoorlog trachtten weinig landen zo’n Europees netwerk te ontwikkelen. Een uitzondering hierop zit in een onverwachte hoek...