Dagtripjes aan de overkant van de zee

More about this object

Eurostar at Metro Cammel, awaiting the launch ceremony

De Eurostar verbinding door de kanaaltunnel maakte het voor recreërende Europeanen makkelijker de zee over te steken en bracht de cultuur van het Verenigd Koninkrijk een stap dichter bij de rest van Europa. Door de opening van de tunnel was men niet langer afhankelijk van boten of vliegtuigen. De nieuwe Eurostar-treinstellen, die in 1994 gedoopt werden legden de verbinding Parijs – Londen af in slechts 2 uur en 45 minuten, een tijd die dagtripjes tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk mogelijk maakte.

De 50,5 kilometer lange Kanaaltunnel werd opgeleverd in 1994 en verbindt de plaatsen Calais en Dover met elkaar. De tunnel bestaat uit drie buizen, twee met treinverkeer in beide richtingen en één servicetunnel. Eurostar koppelt het Verenigd Koninkrijk via de tunnel en een stelsel hogesnelheidslijnen met de rest van Europa en vormt zo ook een belangrijke schakel voor het toerisme in Europa.

Vooral voor de Britse hoofdstad bleek Eurostar succesvol. Londen zag tussen 1994 en 1995 een groei van het aantal toeristen van maar liefst 11,6%. Het betrof voornamelijk dagtoeristen of toeristen die maximaal 3 dagen in Londen bleven.

De verwachting was dat de Eurostar-verbinding ook grote impact zou hebben op de recreatie in de economisch achterliggende regio Kent. Dit bleek toch enigszins tegen te vallen. Door de snelle verbinding was een overnachting in de regio Kent niet meer nodig. Ook de hoop dat mensen door de kortere reistijd door zouden reizen naar Schotland bleek onterecht te zijn.

How to cite this page

-

'Dagtripjes aan de overkant van de zee', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/dagtripjes-aan-de-overkant-van-de-zee

Sources

-
  1. Hay, A., K. Meredith en R. Vickerman. 2004. “The Impact of the Channel Tunnel on Kent and Relationships with Nord-Pas-de-Calais.” Centre for European, Regional and Transport Economics: University of Kent. Geraadpleegd op zaterdag 30 december via: https://www.kent.ac.uk/economics/documents/research/FullReport.pdf
  2. Sen S. 2004. “The Channel Tunnel and its impact on Tourism in the United Kingdom.” Reading: The University of Reading Whiteknights. Geraadpleegd op zaterdag 30 december via: http://www.reading.ac.uk/web/FILES/geographyandenvironmentalscience/GP172.pdf

About this tour

-

Europese toegankelijkheid door treinreizen

Het reizen van lange afstanden per trein werd steeds makkelijker. Waar eerst voornamelijk van de spoorwegen gebruik werd gemaakt om industriële goederen en of millitairen in oorlogstijd te vervoeren is plaats gemaakt voor woon/werk verkeer en toerisme. Bovendien werd het treinverkeer efficiënter, goedkoper en dus ook toegankelijker voor steeds meer gebruikers.