De Havilland Comet, dé kortdurende trots van de Britten

More about this object

Comet, vliegtuig of doodskist

Na de Tweede Wereldoorlog was Europa verdeeld en had grote economische schade, maar Groot-Brittannië herpakte zich snel en richtte zich op de eerste commerciële jet. Groot-Brittannië ging samen met De Havilland de Comet op markt zetten, die als basis dient voor het huidige Europese én trans-Atlantische vliegverkeer.

Het Verenigd Koninkrijk zag dat Douglas en Lockheed zo druk bezig waren met concurreren met de propeller vliegtuigen, dat zij hun kans zagen in de jets. Het is inmiddels 27 juli 1949 en de Comet I gaat de lucht in. Twee keer zo snel, tweemaal zo hoog, geen vibratie, minder luchtziekte, geen lawaai, het leek een doorbraak.  In 1952 werd de Comet I in gebruik genomen. Maar in een paar jaar tijd waren er vier fatale ongelukken waarvan er twee niet te verklaren waren. Toen sprak Winston Churchill ‘We will spare neither money nor manpower to find out what’s wrong!’, hetgeen leidde tot één van de grootste forensische onderzoeken in de geschiedenis.

Uiteindelijk kwam de vernieuwde Comet te laat, waardoor de concurrentie al op hetzelfde niveau was en de Comet had een betrouwbaarheidsprobleem. Maar de Comet I geldt nog steeds als dé basis van alle jets die momenteel nog in de lucht zijn. 

How to cite this page

-

'De Havilland Comet, dé kortdurende trots van de Britten', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/de-havilland-comet-d-kortdurende-trots-van-de-britten

Sources

-

Project Comet. Directed by Tom Layson. 2012.

Smith, Maurice A., and H. F. King. “Flight and Aircraft Engineer.” No. 2118 Vol. LVI, 28 July 1949: 88-92.

—. “Flight and Aircraft Engineer.” No. 2257 Vol. LXI, 25 April 1952: 495-505.

—. “Flight and Aircraft Engineer.” No. 2310 Vol. LXIII, 1 May 1953: 535-555.

—. “Flight and Aircraft Engineer.” No. 2404 Vol. 67, 18 February 1955: 193 - 196.

Withey, P.A. Fatigue failure of the de Havilland Comet I. Edgbaston, Birmingham: Elsevier Ltd., June 1997.

About this tour

-

De opkomst van de burgerluchtvaart

Tegenwoordig zijn veel bestemmingen in en om Europa voor een groot deel van de mensen snel te bereiken met het vliegtuig. Het is dan ook niet overdreven om te stellen dat dit vervoersmiddel een grote bijdrage levert aan Europese integratie. De ontwikkeling van dit netwerk en de bijbehorende techniek contrasteert echter met de hierboven geschetste situatie. Vaak was er sprake van  nationalistische motieven, neo-imperialisme en competitie tussen steden. Voor de Tweede Wereldoorlog trachtten weinig landen zo’n Europees netwerk te ontwikkelen. Een uitzondering hierop zit in een onverwachte hoek...