Het spoor naar het glorieuze Frankrijk

More about this object

‘The French Riviera’, SR poster, 1928

Met het ontstaan van de Southern Railway in het Verenigd Koninkrijk werd toerisme in verder gelegen gebieden in Europa aantrekkelijk en betaalbaar voor een grotere groep inwoners.

Met de samensmelting van verscheidene organisaties in de Britse spoorwegindustrie ontstond in 1923 de Southern Railway. Het verbond London met het Engelse kanaal, Zuidwest Engeland, de zuidelijke kustgebieden en Kent. Als kleinste van de ‘Big Four’ spoorwegbedrijven, was de Southern Railway in tegenstelling tot de anderen, een bedrijf dat de meerderheid van zijn opbrengsten realiseerde met personenvervoer. Het creëerde toentertijd werelds grootste elektrische spoorweg systeem en was de eerste met een elektrische InterCity route.

Deze ontwikkelingen in de spoorwegindustrie maakte de kustgebieden van Engeland toegankelijker en de reis ernaartoe betaalbaarder. Samen met een toenemende promotie voor lucratieve zomervakanties zorgde dit voor een stijging van het toerisme, zowel binnenlands als buitenlands. Diensten die werden aangeboden bestonden onder andere uit reizen richting Frankrijk, waarbij passagiers met behulp van boottreinen en boot werden vervoerd naar hun bestemming.

De reclame campagne van Southern Railway schetst een aantrekkelijk beeld van de Franse Riviera, gekenmerkt door zon, zee en warmte. ‘Inexpensive’ en dus niet meer alleen voor de elite weggelegd.   

How to cite this page

-

'Het spoor naar het glorieuze Frankrijk', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/het-spoor-naar-het-glorieuze-frankrijk

Sources

-
  • Bonavia, Michael R. History of the Southern Railway. London: Unwin Hyman, 1987.
  • Marshall, C.F. Dendy History of the Southern Railway, (revised by R.W. Kidner).London: Ian Allan, 1963.
  • Moody, G.T. Southern Electric 1909-1963. London: Ian Allan Publishing, 1963.
  • Southern Electric Group.''SOUTHERN ELECTRIC HISTORY AND INFRASTRUCTURE PART 2 - SOUTHERN RAILWAY'' Southern Electric. http://www.southernelectric.org.uk/features/historical-features/seginfohistory2.html 

About this tour

-

Europese toegankelijkheid door treinreizen

Het reizen van lange afstanden per trein werd steeds makkelijker. Waar eerst voornamelijk van de spoorwegen gebruik werd gemaakt om industriële goederen en of millitairen in oorlogstijd te vervoeren is plaats gemaakt voor woon/werk verkeer en toerisme. Bovendien werd het treinverkeer efficiënter, goedkoper en dus ook toegankelijker voor steeds meer gebruikers.