Glimmende schijven

More about this object

Presentation of the videodisc

Beeldplaat en Video2000, technologische hoogstandjes, bleken geen garantie voor succes. In de doorbraak van de Compact Disk waren samenwerking in onderzoek en goede marketing de sleutel tot het succes.

Tot de jaren zestig opereerde het Natlab binnen Philips vrij autonoom. Spectaculaire producten zoals de Beeldplaat uit 1972 kwamen soms op uit onverwachte hoek. Zo legde onderzoek naar beeld en geluidsystemen voor educatieve doeleinden de basis voor de Beeldplaat. Deze kon tot wel 45.000 beelden bevatten, een film van 30 minuten.

Voor het filmmateriaal legde Philips contacten met de Music Corporation of America, nu Universal. Via het in 1978 overgenomen Magnavox verkende Philips de Amerikaanse markt. Een doorbraak van de Beeldplaat bleef achterwege. De grootste concurrentie kwam van het goedkopere VHS videosysteem dat JVC twee jaar eerder introduceerde.

Met Video 2000 ging Philips in 1979 samen met Sony in het offensief. Ook hier verloren de elektronicagiganten, nu op prijs en inhoud. Hun samenwerking leidde echter wel tot een nieuwe geluiddrager: de compact disk (CD), de ´beeldplaat zonder beeld´. De CD werd gepromoot door artiesten van muziekconcern Polygram, een joint venture tussen Philips en het Duitse Siemens.

De combinatie van strategische samenwerkingen en nauwere aansluiting op de Philips productdivisies maakt de CD tot het succesvolste Philipsproduct van de jaren tachtig.

How to cite this page

-

Frank Veraart, 'Glimmende schijven', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/shining-discs

Sources

-
  1. Hans Peek e.a: Origins and Successors of the Compact Disc, Springer,  2009
  2. Marc de Vries, 80 Years of Philips Research at the Philips Natuurkundig Laboratorium, 1914-1994, Pallas, Amsterdam, 2005
  3. Marcel Metze, Kortsluiting. Hoe Philips zijn talenten verspilde, SUN Nijmegen, 1991

Language

-

This story is available in multiple languages.

English
Dutch

About this tour

-

Innoveren doe je niet alleen

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten en toepassingen werkte Philips Natlab samen met eigen productdivisies en met externe kennisinstellingen wereldwijd. De hieruit ontstane coproducties maakten Philips tot een mondiale onderneming in ´s werelds slimste regio, Eindhoven, waarbij het bedrijf in toenemende mate de focus legde op klantgericht onderzoek.


Warning: urldecode() expects parameter 1 to be string, array given in /home/invene/domains/inventingeurope.eu/public_html/wp-content/themes/inveur/story.php on line 587

What's like this?



Back to top