Op reis met trein en rugzak

Het reizen met alleen een rugzak als baggage, ook wel backpacking genoemd, is vooral na 1960 populair geworden en is sindsdien een vorm van recreëren die erg populair is onder jongeren.

Backpacking is naast een recreatieve bezigheid ook educatief, sociaal en cultureel van aard. Het ontdekken van nieuwe plekken, mensen ontmoeten en leven van alleen de basale behoeften is een cruciaal aspect van deze vorm van reizen.


Vanwege de grote verscheidenheid aan cultuur en de door spoorwegen makkelijk toegankelijke  steden is Europa een ideale locatie om te backpacken. Bovendien kan er makkelijk een complete reis door het continent uitgestippeld worden.

Voorafgaand aan de invoer van de euro munteenheid, een volgende stap naar Europese eenwording, nemen twee Nederlandse jongeren de trein naar Barcelona met als bagage alleen hun rugzak. Onderweg discussiëren ze over de Europese eenwording met medereizigers.

Aan de hand van deze discussies valt te concluderen dat het invoeren van de gezamenlijke munteenheid een stap vooruit is en zeker voor de backpackers een voordeel is. Wel zullen de verschillende culturen die de reis zo ten goeden komt een uitdaging zijn wanneer er samengewerkt moet worden.

How to cite this page

-

'Op reis met trein en rugzak', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/op-reis-met-trein-en-rugzak

Sources

-
  1. Barbara Adkins, Eryn Grant. 2008. "Backpackers as a Community of Strangers: The Interaction Order of an Online Backpacker Notice Board"
  2. Philip Pearce, Faith Foster. 2007. "A "University of Travel": Backpacker Learning".

About this tour

-

Europese toegankelijkheid door treinreizen

Het reizen van lange afstanden per trein werd steeds makkelijker. Waar eerst voornamelijk van de spoorwegen gebruik werd gemaakt om industriële goederen en of millitairen in oorlogstijd te vervoeren is plaats gemaakt voor woon/werk verkeer en toerisme. Bovendien werd het treinverkeer efficiënter, goedkoper en dus ook toegankelijker voor steeds meer gebruikers.