Duitsland stijgt op uit de as

More about this object

Lijnvluchten West-Europa 1929

Het is verrassend dat de commerciële internationale luchtvaart binnen Europa in de jonge jaren gedomineerd werd door Duitsland.

 

De voormalige vliegtuigontwikkelaar, het Duitse leger, dat als verliezer uit de eerste wereldoorlog gekomen was, was  door de crisis die volgde en door het verbod op gevechtsvliegtuigen minder geïnteresseerd in de ontwikkeling van vliegtuigen dan eerst.

 

Toch ontstonden er, net als in andere Europese landen, ook in Duitsland binnenlandse lijnvluchten die voornamelijk werden uitgevoerd door ex-gevechtsvliegtuigen en voor de hogere klasse, zeppelins.

 

De eerste internationale lijnvluchten die tot stand kwamen in andere Europese landen, waren vluchten naar de koloniën van die landen. Deze vluchten hielpen de economie van de landen. Omdat het grootste deel van de koloniën Duitsland ontnomen was, had Duitsland geen baat bij het ontwikkelen van deze koloniale vluchten.

 

Hoewel Duitsland nog zeer nationalistisch was, concentreerde ze zich niet alleen op Duitsland, maar ook op lijnvluchten naar andere landen binnen Europa.

 

Dat Duitsland hierin de sterkste was, valt te verklaren door de voorsprong in kennis over luchtvaart die was opgebouwd tijdens de eerste wereldoorlog, maar toch is het opzienbarend dat zo’n economisch beperkt land aan het einde van de jaren twintig, zoals te zien in de kaart, het grootste aandeel had in lijnvluchten binnen Europa.

How to cite this page

-

'Duitsland stijgt op uit de as', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/duitsland-stijgt-op-uit-de-as

Sources

-
  1. Kranakis, Eda. European Civil Aviation in an Era of Hegomonic Nationalism: Infrastructure, Air Mobility and European Identity Formation, 1919-1933. Materializing Europe: Transnational Infrastructures and the Project of Europe, 2010
  2. Heeb, Christine, Brandenburg University of Technology Cottbus - Faculty of Architecture, Civil Engineering and Urban Planning, A multifaceted monument - the complex heritage of Tempelhof Central Airport, juli 2007
  3. http://www.century-of-flight.net, early German civil aviation

About this tour

-

De opkomst van de burgerluchtvaart

Tegenwoordig zijn veel bestemmingen in en om Europa voor een groot deel van de mensen snel te bereiken met het vliegtuig. Het is dan ook niet overdreven om te stellen dat dit vervoersmiddel een grote bijdrage levert aan Europese integratie. De ontwikkeling van dit netwerk en de bijbehorende techniek contrasteert echter met de hierboven geschetste situatie. Vaak was er sprake van  nationalistische motieven, neo-imperialisme en competitie tussen steden. Voor de Tweede Wereldoorlog trachtten weinig landen zo’n Europees netwerk te ontwikkelen. Een uitzondering hierop zit in een onverwachte hoek...