Eerste tunnel door de bergen brengt Midden-Europa bij elkaar

More about this object

First train passing through the St. Gotthard tunnel, Switzerland, 1880

De gewaagde bouw van één van de eerste tunnels in Europa zorgde voor een snelle verbinding  tussen het noordelijke- en zuidelijke deel van Europa. Zowel een ploeg in Zwitserland als in Italië begon de bouw in 1872 aan hun kant van de Alpen.

De arbeiders werkten onder zeer slechte omstandigheden. Maar liefst 177 arbeiders kwamen om het leven! Ondanks een flinke vertraging en kosten die verdrievoudigd waren, werd het project in 1880 voltooid.  De voornaamste reden dat het project niet werd beëindigd was omdat de landen die betrokken waren het grote belang van deze verbinding tussen deze regio’s zag.

De blijdschap van de mensen op de foto bleek niet voor niks. Het project was een groot succes. Op de dag van vandaag wordt de tunnel nog steeds gebruikt voor zowel goederen als personenvervoer. Inwoners van verschillende landen rondom de Alpen zullen hierdoor verder reizen voor bijvoorbeeld hun vakanties. De Gotthard tunnel heeft het noordelijke en zuidelijke deel van Europa tot een geheel gebracht.

How to cite this page

-

'Eerste tunnel door de bergen brengt Midden-Europa bij elkaar', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/eerste-tunnel-door-de-bergen-brengt-midden-europa-bij-elkaar

Sources

-

Elsasser, Killian T, und Lukas Vogel. Via-Storia – Zentrum  für Verkehrsgeschichte (Hrgg.): Der direkte Weg in den Süden. Die Geschichte der Gotthardbahn. Zurich: AS,  2007.

Lüönd und Karl Iten. Onze Gotthard. Zurich: Ringier, 1980.

About this tour

-

Europese toegankelijkheid door treinreizen

Het reizen van lange afstanden per trein werd steeds makkelijker. Waar eerst voornamelijk van de spoorwegen gebruik werd gemaakt om industriële goederen en of millitairen in oorlogstijd te vervoeren is plaats gemaakt voor woon/werk verkeer en toerisme. Bovendien werd het treinverkeer efficiënter, goedkoper en dus ook toegankelijker voor steeds meer gebruikers.