Energiek Europa

More about this object

Vattenfall Climate Signature: Buzz In Brussels

De liberalisering van de elektriciteitsmarkt heeft geleid tot de europeanisering van energiebedrijven, wat de duurzaamheid van de Europese energiesector ten goede is gekomen.

In de jaren ‘80 was er een groot verschil tussen de energiemarkten van de EU-lidstaten.  In 1987 begonnen het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen met privatisering van de markt.  De EU volgde in 1997 met richtlijnen voor een gedeeltelijk vrije energiemarkt, waarbij lidstaten hun markten moesten voorbereiden op volledige openstelling.

Na volledige openstelling is een fusie- en overnamegolf ontstaan. Om verlies van marktaandeel op de binnenlandse markt te voorkomen, zijn bedrijven gaan fuseren. Eerst gebeurde dit vooral nationaal om een goede concurrentiepositie te behouden. Later zijn ook de transnationale fusies toegenomen.

Het object laat zien dat het Zweedse energiebedrijf Vattenfall een belangrijke rol speelde in het hoger op de internationale agenda brengen van de klimaatproblematiek. In 2008 publiceerde Vattenfall een ‘Climate Manifesto’ om de klimaatproblematiek meer onder de aandacht te brengen onder politici. Op de foto is de bijbehorende campagne te zien, dat plaatsvond voor het Europees Parlement in Brussel.

In onder andere de Nederlandse energiemarkt speelde duurzaamheid een beperkte rol, totdat in 2009 het Nederlandse energiebedrijf Nuon door Vattenfall werd overgenomen. Dit leidde tot betere ontwikkeling van duurzame technologieën. Dankzij de fusies hebben meer Europese landen de mogelijkheid om te  voldoen aan de door de Europese Raad opgestelde duurzaamheidsdoelstellingen voor 2020. Met meer politieke steun zou de duurzaamheidsaspect echter vergroot kunnen worden, nu gaat het bedrijven vaak eerst om verbetering van de marktpositie.

How to cite this page

-

'Energiek Europa', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/energiek-europa

Sources

-

1.      Stefaan Deveen, Verticale fusies en overnames: gevallenstudies in de elektriciteitssector, Universiteit Gent, academische jaar 2006-2007.

Deze bron is gebruikt om inzicht te krijgen over de toename van fusies en overnames in de Europese elektriciteitssector voor de volledige vrijmaking van de Europese elektriciteitsmarkt.

2.      Jeroen van Hoof, Verduurzaming drijfveer fusies en overnames energiesector, PwC, 23 maart 2011, geraadpleegd op 1 december 2013, http://actueel.nl.pwc.com/site/energie_en_utilities/algemeen/1193/verduurzaming_drijfveer_fusies_en_overnames_energiesector.html

Dit is een recenter artikel over de huidige ontwikkelingen rondom de elektriciteitsmarkt, na de volledige vrijmaking van de markt.

3.      Anna Darmani, Niklas Arvidsson, José Albors, Multinational Energy Companies (MNECs) Market Development: An exploratory study on co-evolutionary determinants of market expansion, Proceedings of the 2013 EU-SPRI Forum Conference, Madrid, 10-12 april 2013.

Deze bron is gebruikt om de voordelen van europeanisering van de elektriciteitsmarkt op het gebied van duurzaamheid te begrijpen.

4.      Niclas Damsgaard, Deregulation and Regulation of Electricity Markets, Handelshogskolan i Stockholm, 29 oktober 2003.

Deze bron heb ik geraadpleegd om het verhaal in een historisch perspectief te plaatsen.

About this tour

-

Connecting Renewable Europe

​Because of EU regulations and public opinion, energy companies are forced to incorporate more renewable energy in their grids. To achieve this goal, offshore wind farms are built with the knowledge of companies from different countries. To get this energy to the consumer without the need to put renewable production on hold, both a European power grid and market are needed.