Wanneer nieuw oud lijkt
Het aantal radiostations in Europa nam op allerlei manieren toe.
In de jaren 1960 startten verschillende piratenzenders met commerciële radio in de internationale wateren van de Baltische- en de Noordzee. Geleidelijk maakten deze zenders in de jaren 1970 en 1980 de weg vrij voor commerciële radio in vele andere landen, vooral via lokale FM radio. Kort na 1989 ontstond een vergelijkbare liberalisering in Oost-Europa.
Vooral met de toenemende populariteit van FM en de wereldwijde verspreiding van radiofabrikanten, veranderde het ontwerp van radio diepgaand, meestal door het aanpassen van oudere ontwerpen. In 1980 introduceerde Sony de kubusradio, die teruggreep naar de vroegste radio ontwerpen: een eenvoudige zwarte doos met een draaiknop. In zijn hedendaagse vorm, richtte het ontwerp zich op de draaiknop en benadrukte daarmee de mogelijkheid om in iedere kamer, inclusief de badkamer, af te stemmen op een veelvoud van programmaformats en stemmingen.
Digitale en internetradio bieden eindeloze mogelijkheden. Opnieuw omarmen ontvangsttoestellen oudere designs om deze nieuwe mogelijkheden gebruiksvriendelijk te maken. Vooral de grootte en vorm van de transistorradio’s uit de jaren 1960 zijn wederom populair geworden.
Afstemmingsinterfaces, die niet langer gebonden zijn aan nummers, laten opnieuw de namen van stations en steden zien.

How to cite this page
Alexander Badenoch, 'Wanneer nieuw oud lijkt', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/media/when-new-looks-old
Sources
- Fickers, Andreas. "Design Als 'mediating Interface' Zur Zeugen- Und Zeichenhaftigkeit Des Radioapparates." Berichte Zur Wissenschaftsgeschichte 30 (September 2007): 199–213.