Afstemmen met een snorhaar
Toen radiozenders in de jaren 1920 in veel landen begonnen met uitzenden, gebeurde dit meestal via kleine kristaldetector ontvangsttoestellen, die thuis door radio liefhebbers werden opgezet.
Met het bouwen van het toestel waren ze er nog niet: het echt ontvangen van een radio-uitzending behelsde allereerst het precies positioneren van een dunne metaaldraad (“de snorhaar”) op de juiste plaats op een kristal om überhaupt ontvangst te kunnen krijgen. De kleinste verstoring kon de draad verplaatsen, waarna het signaal, tot consternatie van de bediener, verdween.
Door het wijdverspreid beschikbaar komen van commerciële, met vacuüm uitgeruste, toestellen in de volgende decennia, bleef het ‘afstemmen’ een essentieel onderdeel van de luisterervaring. De meeste toestellen, zoals Philips’ eerste radio (de “rye loaf”), waren kleine zwarte of houten kastjes met drie of meer knoppen erop. Het afstemmen op een radiostation vereiste expertise - en geduld - omdat iedere knop in de juiste stand moest komen te staan.
Voor veel gebruikers was dit constante gepruts om de juiste afstemming te krijgen de helft van hun hele plezier. Hoe verder weg het station was, hoe beter. In een reclamefolder voor een Brown zelfbouwpakket uit 1930, constateerde een trotse vader enthousiast: “Ik ga naar de winkel waar ik hem gekocht heb, en vertel ze dat ik het aan de praat heb gekregen en veertien buitenlandse radiostations heb gehoord. Wanneer dit voorbij is, gaan we weer een poging wagen met dat Duitse station”.

How to cite this page
Alexander Badenoch, 'Afstemmen met een snorhaar', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/media/a-whisker-to-a-scream-the-work-of-tuning-in
Sources
- Fickers, Andreas. ‘Sichtbar Hörbar! Radioapparat Und Stadt – Knoten Im Vernetzten Kommunikationsraum’. In Die Stadt Als Kommunikationsraum. Medialität Und Raumgefüge Der Großstädte Im 20. Jahrhundert, edited by Clemens Zimmermann, 83–103. Stuttgart: Franz Steiner Verlag, 2006.
- Geddes, Keith, and Gordon Bussey. The Setmakers: A History of the Radio and Television Industry. British Radio & Electronic Equipment Manufacturers’ Association, 1991. (quote p. 98)