Een nieuw Europa en nieuwe radioknoppen

Na de Tweede Wereldoorlog moesten radioproducenten omgaan met een nieuw radiolandschap en een nieuw politiek landschap.

Met het nieuwe verdeelde Europa, kregen de verschillende vormen van internationale radio een andere functie. In veel West-Europese landen werd het netwerk van de Amerikaanse troepen een integraal onderdeel van de lokale ether, net als de commerciële lange afstand zenders Radio Luxemburg en ‘Europe No.1’ in de Saar regio. Op de korte golf waren propaganda stations zoals Radio Free Europe, Vatican Radio, en Radio Moscow constant aanwezig.

Rond 1960 zag het ontwerp van radiotoestellen er overal in Europa ongeveer hetzelfde uit. Een brede, platte basis, twee draaiknoppen waarvan één om af te stemmen en één om het volume te regelen, plus knoppen aan de voorkant om te wisselen tussen bandbreedten, tussen lange, midden en korte golf, evenals FM na haar introductie.

Wat wel van land tot land verschilde waren de stations die op de knoppen werden getoond. Terwijl knoppen in het Oosten of het Westen vooral stations toonden aan hun ‘voorkeurskant’,  was de afscheiding nooit volledig: op de radioknoppen was het IJzeren Gordijn onzichtbaar. 

How to cite this page

-

Alexander Badenoch, 'Een nieuw Europa en nieuwe radioknoppen', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/media/new-europe-new-dials

Sources

-
  1. Fickers, Andreas."Sichtbar Hörbar! Radioapparat Und Stadt – Knoten Im Vernetzten Kommunikationsraum." In Die Stadt Als Kommunikationsraum. Medialität Und Raumgefüge Der Großstädte Im 20. Jahrhundert, edited by Clemens Zimmermann, 83–103. Stuttgart: Franz Steiner Verlag, 2006.

Language

-

This story is available in multiple languages.

English
Dutch

About this tour

-

Afstemmen op de wereld: Europa navigeren via radio

Sinds de jaren 1920 overschreden radiosignalen de grenzen in Europa. Met het toenemende aantal radiostations werd het er niet eenvoudiger op via die radiogolven de ether te ‘navigeren’. Net als kaarten, dashboards en stuurwielen hebben betekend voor auto’s, heeft het ontwerp van radiotoestellen en programmagidsen gebruikers geholpen nieuwe mentale kaarten van Europa te ontwikkelen. 


Warning: urldecode() expects parameter 1 to be string, array given in /home/invene/domains/inventingeurope.eu/public_html/wp-content/themes/inveur/story.php on line 587

What's like this?



Back to top