De wereld in je huiskamer
Eind jaren 1920 en begin jaren 1930 werden dagelijkse radio-uitzendingen meer en meer een geïntegreerd onderdeel van het dagelijks huishouden, vooral bij de hogere en middenklassen.
Daarmee werden toestellen echt een onderdeel van het huis. Luidsprekers vervingen de koptelefoons, waardoor men op afstand van het toestel naar de radio kon luisteren, en tegelijkertijd een gesprek kon hebben. Ook onderzochten radioproducenten hoe ze het afstemmen konden vereenvoudigen zodat luisteraars het toestel konden instellen om vervolgens achterover te kunnen leunen en te genieten.
In 1930 kondigde de Britse producent Murphy trots een toestel aan dat maar twee knoppen had voor het instellen van het signaal. Naast het vereenvoudigde handwerk, werd het afstemmen ook zichtbaar eenvoudiger doordat knoppen niet langer nummers toonden, maar plaatsnamen.
De plaatsnamen kwamen vaak overeen met de locatie van de zendmast, waardoor onbekende en exotische namen als Goonhilly (Groot Brittannië), Hilversum (Nederland) en Beromünster (Zwitserland) onderdeel werden van een nieuw soort Europese kaart bestaande uit zogenoemde radiogolven.
Samen met radiogidsen, die programma’s vanuit heel Europa en daarbuiten aankondigden, evenals radio advertenties die de connecties met de hele wereld benadrukten, werd het luisteren naar de radio gepromoot als een virtuele reis rond de wereld.


How to cite this page
Alexander Badenoch, 'De wereld in je huiskamer', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/media/bringing-the-world-into-your-living-room
Sources
- Fickers, Andreas."Sichtbar Hörbar! Radioapparat Und Stadt – Knoten Im Vernetzten Kommunikationsraum." In Die Stadt Als Kommunikationsraum. Medialität Und Raumgefüge Der Großstädte Im 20. Jahrhundert, edited by Clemens Zimmermann, 83–103. Stuttgart: Franz Steiner Verlag, 2006.