Een Amerikaanse uitdaging
Weliswaar kwam het pioniersonderzoek naar röntgen en andere nieuwe stralingssoorten voornamelijk uit Europa, het onderzoek liet ook de Verenigde Staten niet onberoerd.
Zowel grote bedrijven als General Electric en de Thomson-Houston Company, als talrijke kleinere (familie)bedrijven en gelukszoekers bevochten zich met kenmerkende Amerikaanse geestdrift een plek op de röntgenmarkt. Terwijl Europese landen afkoersten op hun onderlinge oorlog, dwong de vrije competitie op hun thuismarkt de Amerikaanse producenten tot een koortsachtige zoektocht naar innovaties en nieuwe toepassingen.
In dit klimaat bereikte William Coolidge in het onderzoekslab van General Electric de grootste doorbraak in de röntgentechniek sinds Röntgens ontdekking in 1895. Coolidge had zijn röntgenbuis vacuüm getrokken en gebruikte wolfraam als anodemateriaal (dat hogere temperaturen aankan dan het toen gangbare platina). De buis was veel krachtiger, betrouwbaarder en stabieler dan de bestaande 'luchtbuizen', die met het hardnekkige probleem kampten dat de luchtdruk niet stabiel bleef.
Het was aan de Europese landen om na de oorlog de Amerikaanse uitdaging het hoofd te bieden. Dat ging sommige bedrijven beter af dan andere.

How to cite this page
Ad Maas, 'Een Amerikaanse uitdaging', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/an-american-challenge
Sources
- D. H. Kevles, Naked to the bone: Medical imaging in the twentieth century (New Brunswick 1997), 9-76.