Bucky vs. Potter

More about this object

Potter-Bucky diaphragm used in radiology

Door de oorlog in Europa trokken Amerikanen steeds meer het initiatief naar zich toe op het gebied van röntgeninnovaties. De veelzijdige Berlijnse uitvinder Gustav Bucky zou dit merken.

Al in 1913 bedacht Bucky een methode om röntgenopnames helderder en contrastrijker te maken. Zijn vondst bestond uit de toevoeging van twee loden roosters aan de röntgenopstelling (Bucky-diafragma, ofwel Bucky-grid): één tussen de buis en de patiënt en één tussen de patiënt en de fotografische plaat. De roosters lieten alleen de door de buis zelf uitgezonden 'primaire' straling door, en voorkwamen dat 'secundaire' straling de opnames ‘vervuilden’. Deze secundaire straling ontstond bij botsingen van de primaire straling met het lichaamsweefsel.

Bucky borduurde hierbij voort op pionierswerk van andere Duitse onderzoekers als Heinrich Albers-Schönberg. Vreemd genoeg had het Buck-grid begin jaren twintig nog nergens echt ingang gevonden.

Heel anders was dat in de Verenigde Staten, waar Hollis E. Potter al tijdens de oorlogsjaren gretig aan de slag ging met Bucky’s ideeën en de werking verbeterde. Door de roosters te laten bewegen tijdens de opnames, zo ontdekte Potter, werden deze onzichtbaar op de röntgenfoto.

Het Potter-Bucky diafragma kreeg een enthousiast onthaal in de VS en Potter kreeg er goeddeels de credits voorHet wrange voor Bucky, die nota bene in 1923 naar de Verenigde Staten verhuisde, was dat hijzelf in essentie deze innovatie al had bedacht. De oorlogsomstandigheden hadden echter verhinderd dat hij het bewegende diafragma had kunnen vervolmaken. 

How to cite this page

-

Ad Maas, 'Bucky vs. Potter', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/bucky-vs-potter

Sources

-
  1. D. H. Kevles, Naked to the bone: Medical imaging in the twentieth century (New Brunswick 1997) 65-66.

Language

-

This story is available in multiple languages.

English
Dutch

About this tour

-

Röntgen wint Eerste Wereldoorlog

Door het grootschalige gebruik van röntgen tijdens de Eerste Wereldoorlog groeide deze uit tot een standaardonderdeel van de medische praktijk. De oorlog stimuleerde nieuwe toepassingen, zoals de doorlichting op longziekten. Tegelijkertijd trad na 1918 een herverkaveling van de ‘röntgenmarkt’ op, waarbij de opkomst van Amerikaanse en nieuwe Europese producenten de concurrentie verscherpten. 

Curator

-

Warning: urldecode() expects parameter 1 to be string, array given in /home/invene/domains/inventingeurope.eu/public_html/wp-content/themes/inveur/story.php on line 587

What's like this?



Back to top