Röntgen in 3D

More about this object

Tomograph SOMATOM Definition AS CT

Ervaringen op het slagveld inspireerden radiologen tot het ontwikkelen van een nieuwe driedimensionale röntgentechniek.

Door meerdere röntgenopnames vanuit verschillende posities te maken konden kogels en andere projectielen bij een gewonde worden gelokaliseerd. De geneeskunde van de Eerste Wereldoorlog vormde zo de basis voor de tomografie, waarbij een lichaam of lichaamsdeel vanuit verschillende posities wordt doorgelicht om een driedimensionaal beeld te creëren.

Met name de Parijzenaar André Brocage verwierf als radioloog tijdens de oorlog belangrijke inzichten, die hem het predicaat ‘vader van de tomografie’ opleverde. In theoretisch opzicht dan. Hij beschreef weliswaar het principe van de tomograaf, waarbij röntgenbuis en film tijdens de opname op uitgekiende wijze van positie veranderen ten opzichte van het lichaam, maar bracht het niet in de praktijk. Het was de Italiaan Allessandro Vallebona die in 1930 de eerste daadwerkelijke tomografische afbeelding, een ruimtelijke röntgenopname, realiseerde.

Intussen deed een buitenstaander, de Nederlandse ingenieur Bernard George Ziedses des Plantes belangrijk pionierswerk dat de Franse firma Massio et Cie in staat stelde in 1936 een eerste commercieel levensvatbare tomograaf op de markt te brengen. Zo buitelden creatieve figuren uit diverse Europese landen over elkaar heen om de techniek te wasdom te brengen.

Tegenwoordig leunt de tomografie op beeldvormende technieken als MRI, echografie en PET-scannen, en zelden meer op röntgenopnames. Slechts weinigen die uit zo’n modern apparaat stappen zullen beseffen dat ze hun behandeling voor een deel aan de Eerste Wereldoorlog te danken hebben. 

How to cite this page

-

Ad Maas, 'Röntgen in 3D', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/x-raying-europe-in-3d

Sources

-
  1. A.E. Buzzi, ‘The history of conventional tomography’, in: S. Lee, M. Crean (eds.) The story of radiology Vol. 2 (Vienna 2013), 49-66.
  2. R. van Tiggelen, Radiology in a trench coat: Military radiology on the western front during the Great War (Brussels 2013), 59-73.

Language

-

This story is available in multiple languages.

English
Dutch

About this tour

-

Röntgen wint Eerste Wereldoorlog

Door het grootschalige gebruik van röntgen tijdens de Eerste Wereldoorlog groeide deze uit tot een standaardonderdeel van de medische praktijk. De oorlog stimuleerde nieuwe toepassingen, zoals de doorlichting op longziekten. Tegelijkertijd trad na 1918 een herverkaveling van de ‘röntgenmarkt’ op, waarbij de opkomst van Amerikaanse en nieuwe Europese producenten de concurrentie verscherpten. 

Curator

-

Warning: urldecode() expects parameter 1 to be string, array given in /home/invene/domains/inventingeurope.eu/public_html/wp-content/themes/inveur/story.php on line 587

What's like this?



Back to top