Chiptechnologie: helemaal het einde

More about this object

Silicon wafer, c. 1996

Philips’ participatie in het Europese megachipproject mondde uit in een drastische interne reorganisatie, die thuisbasis Eindhoven hervormde en nieuwe high-tech ondernemingen als ASML tot wasdom bracht.

Via stimuleringsprogramma´s trachtte Europa de achterstand op informatietechnologie-koplopers Amerika en Azië goed te maken. Philips en het Duitse Siemens haakten in 1984 aan bij het Programma van de Europese Unie voor ontwikkeling van Informatietechnologie (ESPRIT). Gezamenlijk hadden zij ongeveer één miljard euro ter beschikking.

In Eindhoven zette Philips in op de ontwikkeling van permanente geheugenchips. Laboratoria met clean rooms verrezen naast het Natlab. Een joint venture met ASM-Lithography (ASML) uit Veldhoven, produceerde chipzetmachines van eigen ontwerp. Drie jaar later was Philips Europa’s grootste chipproducent en de zevende wereldwijd.

De winstgevendheid van de chips viel tegen en samen met tegenvallende resultaten in consumentenelektronica legde dit een grauwsluier op het Philips eeuwfeest in 1990. Reorganisatie ´Operatie Centurion´ (1990-1997) moest Philips redden. Wereldwijd verdwenen 50.000 banen. Bedrijfsonderdelen werden afgestoten of gesloten.

De impact op Eindhoven was enorm. De stad vroeg ondersteuning aan via Europese herstructureringsfondsen. Start-ups en doorstarts van Philipsonderdelen, zoals het verzelfstandigde ASML, gaven nieuwe structuur aan de regio. Centraal stond samenwerking tussen ondernemingen in onderzoek en onderwijs.

De High-Tech Campus die rondom de Philips Research gebouwen verrees, werd het symbool van Brainport Eindhoven, ’s werelds meest slimme regio.

How to cite this page

-

Frank Veraart, 'Chiptechnologie: helemaal het einde ', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/mega-chipping-eindhoven

Sources

-
  1. Michel Carpentier, ‘ ESPRIT, Prestaties en Hoop’  in Teye Buma, Wetenschap en technologie in Europa, onderzoek en ontwikkeling in 20 landen, Foundation Scientific Europe, Maastricht, 1990, p. 288-297
  2. Ina Horlings, Afstand en betrokkenheid, Perspectieven op duurzame gebiedsontwikkeling, Telos, Tilburg, 2009
  3. Irene Lammers, Pim Eling, Ard-Pieter de Man and Arjan van Weele, ´Meeting Moore’s Law: High Velocity Knowledge Development in the Supplier Network of ASML´ in Ard-Pieter de Man (ed.) Knowledge Management and Innovation in Networks, Edward Elgar, Cheltenham, 2008
  4. Marcel Metze, Kortsluiting. Hoe Philips zijn talenten verspilde, SUN Nijmegen, 1991
  5. Website ASML http://www.asml.com  (History)

Language

-

This story is available in multiple languages.

English
Dutch

About this tour

-

Innoveren doe je niet alleen

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten en toepassingen werkte Philips Natlab samen met eigen productdivisies en met externe kennisinstellingen wereldwijd. De hieruit ontstane coproducties maakten Philips tot een mondiale onderneming in ´s werelds slimste regio, Eindhoven, waarbij het bedrijf in toenemende mate de focus legde op klantgericht onderzoek.


Warning: urldecode() expects parameter 1 to be string, array given in /home/invene/domains/inventingeurope.eu/public_html/wp-content/themes/inveur/story.php on line 587

What's like this?



Back to top