Toevallig pionieren met PC’s

More about this object

Docenten in een bijscholingscursus met de Philips P2000 computer

Bij toeval werd Philips personal computer pionier. Ondanks een bescheiden Europese afzetmarkt onder meer in het basis- en middelbaar onderwijs, smoorde internationale concurrentie deze ontwikkeling in de kiem.

Sluitingen van de traditionele maakindustrie en oplopende werkeloosheid typeerde de Europa-brede economische crisis eind jaren zeventig. In die tijd maakten West-Europese landen zich op voor de komst van een informatiemaatschappij. Deze zou de samenleving transformeren. Nieuwe onderwijsprogramma´s speelden hier op in en nationale steun voor de computerindustrie stimuleerde verbetering van de internationale concurrentiepositie.

Microcomputers werden hét symbool voor deze transformerende informatiesamenleving. Philips pionierde mee. Haar Amerikaanse dochter Magnavox ontwikkelde de Videopac en haar videorecorder afdeling in Wenen de P2000 computer. Beiden waren via toetsenborden programmeerbaar, waardoor iedereen nu zelf de computerwereld kon verkennen.

Philips haalde de P2000 naar Eindhoven. Enthousiast ontwikkelde de Philips P2000 Computer Club, bestaande uit Natlab medewerkers, toepassingen voor een marktintroductie.

Met de P2000 wist Philips in Nederland in 1982 aan te haken bij experimenten met computeronderwijs op basis- en middelbare scholen. Vanaf 1987 leverden Philips, Tulip, en IBM computers voor het onderwijs. De keuze viel op Personal Computers. Binnen Nederland haalden de Philips computers een redelijk succes.

Internationale overproductie en concurrentie legden een bom onder verdere groei. Verliezen op haar computeractiviteiten dwongen Philips begin jaren 1990 tot bezuinigingen. Hierbij viel het doek voor Philips als personal computers producent.

How to cite this page

-

Frank Veraart, 'Toevallig pionieren met PC’s ', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/pioneering-with-pcs

Sources

-
  1. Frank Veraart, Vormgevers van Persoonlijk Computergebruik, de ontwikkeling van computers voor kleingebruikers in Nederland, 1970-1990, Stichting Historie der Techniek, Eindhoven, 2008
  2. Guus Bekooy, Philips Honderd, een industriële onderneming 1891-1991, Europese Bibliotheek, Zaltbommen, 1991
  3. http://www.openimages.eu/media/22208/Tentoonstelling_mens_en_computer

 

Language

-

This story is available in multiple languages.

English
Dutch

About this tour

-

Innoveren doe je niet alleen

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten en toepassingen werkte Philips Natlab samen met eigen productdivisies en met externe kennisinstellingen wereldwijd. De hieruit ontstane coproducties maakten Philips tot een mondiale onderneming in ´s werelds slimste regio, Eindhoven, waarbij het bedrijf in toenemende mate de focus legde op klantgericht onderzoek.


Warning: urldecode() expects parameter 1 to be string, array given in /home/invene/domains/inventingeurope.eu/public_html/wp-content/themes/inveur/story.php on line 587

What's like this?



Back to top